Cum pot firmele din Romania sa se asigure ca au o activitate ecologica

Indiferent de domeniul in care activeaza, companiile de pe piata au datoria de a se asigura ca protejeaza mediul inconjurator. Dificultatile de ordin climatologic sunt unele care atrag tot mai mult interesul societatii, iar activitatile din domeniul comercial si industrial reprezinta factori care influenteaza in mod semnificativ agravarea problemelor. Din fericire, exista metode prin care fiecare companie se poate asigura ca activitatea sa are un impact cat mai putin nociv la nivelul mediului inconjurator.

Unele dintre aceste masuri sunt impuse de catre autoritati, iar in fiecare tara exista legi care vizeaza protejarea mediului si a resurselor naturale. In Romania, este vorba despre legea 121. In afara obligatiilor impuse prin lege, firmele pot lua si alte masuri pentru a-si garanta statutul de companii orientate catre protejarea sanatatii mediului inconjurator. Iata care sunt cele mai importante metode prin care pot face asta!

Firmele din Romania si activitatea ecologica

Realizarea unui audit energetic industrial este o metoda foarte eficienta, prin care companiile din Romania isi pot imbunatati nu doar caracterul ecologic, ci si potentialul de a fi profitabile. Elsaco este un auditor certificat de catre ANRE in sensul efectuarii de audit energetic industrial. Prin legea 121, sunt obligate sa efectueze o asfel de analiza, la fiecare patru ani, companiile care inregistreaza un consum de resurse mai mare de 1000 de tone echivalent petrol, pe an.

In urma auditului, se realizeaza un dosar prin care este certificata realizarea procedurii de catre compania in cauza. De asemenea, sunt identificate si masuri prin care sediul acesteia sa devina mai eficient din punct de vedere energetic. Pe termen scurt, mediu si lung, masurile implementate vor rezulta intr-un consum de resurse mai mic si deci, in profituri mai bune pentru firma.

Reducerea emisiilor de carbon si utilizarea de energie regenerabila sunt alte masuri deosebit de inspirate, in sensul sporirii caracterului ecologic al activitatii firmei. Companiile pot instala echipamente mult mai eficiente energetic decat cele conventionale si au posibilitatea de a investi in surse de energie regenerabila, asa cum sunt panourile solare. In Romania, autoritatile ofera beneficii entitatilor care doresc sa instaleze astfel de sisteme.

Prin reducerea gradului de dependenta fata de sursele de energie fosile si prin promovarea energiei curate, din surse regenerabile, firmele pot avea un impact semnificativ asupra mediului si isi pot diminua costurile pe termen lung. Desi astfel de masuri presupun o investitie initiala care poate fi una importanta, beneficiile ulterioare o vor transforma intr-un efort perfect justificat.

Stoparea consumului inutil de resurse, indiferent de natura lor, reprezinta un alt pas important pe care firma trebuie sa il faca. Apa, curentul electric, dar si resursele alimentare sunt irosite in cantitati extrem de mari ca urmare a consumului impropriu. Pentru a opri consumul inutil, firmele trebuie sa impuna, in mod activ si continuu, reguli si strategii clare de gestionare a resurselor. Inclusiv alcatuirea stocurilor trebuie facuta cu grija deosebita.

Evitarea risipiei de orice fel reprezinta o masura deosebit de eficienta. La fel ca toate celelalte masuri prezentate, ea transforma firma intr-o entitate prietenoasa cu mediul, dar si cu sanse mai bune de profit!

Previous post Clinica de recuperare medicala – absout necesara in vederea unui tratament complet!
Next post Cum sa alegi un sistem de alarma potrivit pentru nevoile tale