Circulatia cu masina este o necesitate pentru foarte multi oameni. Siguranta trebuie sa fie mereu prioritara atunci cand urci la volan, iar legislatia din Romania obliga soferii sa aiba in autovehicule cateva elemente cu rol crucial in situatii critice. Afla din acest articol despre ce materiale este vorba, dar si de unde le poti cumpara!

Ce sunt obligati soferii din Romania sa aiba in masina personala?

Trusa de prim ajutor – este o trusa care contine cele mai importante accesorii pentru acordarea primului ajutor. O astfel de trusa contine bandaje sterile, solutii dezinfectante, banda adeziva, foarfece, comprese, manusi de unica folosinta, dispozitiv de respiratie gura la gura, precum si folie termica. 

In Romania, este obligatorie detinerea unei astfel de truse – aceasta trebuie totodata sa respecte cateva criterii. Pentru a fi truse medicale auto reglementate, seturile trebuie sa fie certificate RAR (Registrul Auto Roman), iar componentele lor sa se afle in termenul de valabilitate. Acesta poate ajunge pana la 5 ani.

Triunghi reflectorizant – un triunghi reflectorizant reprezinta un element de siguranta esential, in cazul in care masina se defecteaza sau exista un alt motiv pentru care autoturismul necesita stationarea pe carosabil ori la marginea acestuia.

Triunghiul reflectorizant trebuie pozitionat in spatele masinii, la o distanta cat mai sigura, pentru a avertiza ceilalti soferi de prezenta vehiculului. Si vesta reflectorizanta poate fi utilizata cu acelasi scop, daca ea este imbracata de soferul situat langa masina oprita pe carosabil.

Stingator de incendiu – un astfel de dispozitiv trebuie sa fie in stare optima de functionare, in asa fel incat sa poata fi utilizat imediat ce este observata izbucnirea unui incendiu la nivelul masinii. Chiar si focurile de mica amploare trebuie stinse imediat pentru a se evita raspandirea acestora.

Stingatorul de incendiu utilizat la nivelul unei masini trebuie sa fie omologat, la fel ca trusa de prim ajutor, si sa se afle in perioada de valabilitate la fiecare drum efectuat cu autoturismul. Nu in ultimul rand, daca esti posesor de masina, asigura-te ca stii cum se foloseste un extinctor, pentru a putea sa actionezi rapid, la nevoie.

Acestea sunt cele trei accesorii de siguranta pe care orice posesor de masina din Romania este obligat sa le aiba in autovehiculul folosit, la fiecare cursa pe care o efectueaza. Recomandarea autoritatilor este sa iti dotezi masina si cu roata de rezerva, cric si accesoriile necesare pentru a inlocui o roata. 

Este foarte comun ca soferii sa ramana in pana, iar problema este una care trebuie remediata pe loc, indiferent de zona in care te afli si ora la care se produce evenimentul. Cu ajutorul acestor instrumente, poti rezolva rapid situatia si sa ajungi in siguranta la destinatie.

Intra pe Vesta.ro si alege modalitatea optima prin care iti poti echipa masina in mod corect. Acolo gasesti si kituri de inlocuire a componentelor prin care ai posibilitatea sa pastrezi valabilitatea trusei intr-o maniera mai eficienta din punct de vedere financiar. Aceasta optiune este alegerea preferata a celor care deja au o trusa auto. Daca ai nevoie de o componenta noua, alege trusa medicala omologata RAR, cu valabilitate de 48 de luni!