Joi, 18 noiembrie 2021, la intrarea în parcul „Dimitrie Ghica” a fost montat și dat în folosință publică un defibrilator automat extern (DAE). Locul ales este unul central, într-o zonă foarte circulată, astfel încât acest aparat să poată fi folosit, în caz de nevoie.

“Este datoria noastră să ne ajutăm semenii în orice situație. Cabinele roșii din Sinaia devin puncte de intervenție în caz de stop cardio-respirator. Azi dăm în folosință primul punct echipat cu un defibrilator automat extern. Vor urma încă 6. Cabina este direct conectată la Dispeceratul de Monitorizare și Control al Poliției Locale, iar deschiderea ușii va transmite automat un semnal către acesta. Este un mic pas spre o comunitate mai sănătoasă”, a declarat Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.

La eveniment au participat și agenții economici care își desfășoară activitatea în zonă. Reprezentanții acestora au fost instruiți cu privire la manevrarea defibrilatorului. Totodată, la fața locului, doctor Horațiu Măndăianu, medic primar medicină de urgență și coordonatorul stației de ambulanță Sinaia a făcut o demonstrație de utilizare a dispozitivului și a manevrelor de resuscitare. Invitat la această acțiune, Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog, doctor în medicină a vorbit despre importanța acordării de prim-ajutor în caz de stop cardio-respirator.

Acțiunea de montare a unor astfel de dispozitive va continua, iar pentru acest prim aparat partenerul Primăriei a fost Serus Auto.

Nu uitați: Confruntați cu stop cardiac, primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să apelăm numărul unic de urgență 112. Când are loc un stop cardio-respirator, avem între 5 și 7 minute să acționăm, timp suficient pentru sosirea echipelor de urgență, de aceea este esențial să folosim un defibrilator ca să putem salva o viață.