Problemele generate de menopauza prematura

Menopauza prematură trebuie privită ca un semnal de alarmă, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Queensland, Brisbane. Ei au analizat datele medicale de la un număr de 5.107 femei, începând cu 1996, când participantele aveau între 45 şi 50 de ani, până în 2016 și speră ca toate datele colectate de ei să fie imboldul necesar atât pentru paciente cât și pentru medici de a monitoriza riguros și anual starea de sănătate,scrie revista Doctorul Zilei.

Femeile care trec printr-o menopauză prematură au o probabilitate de trei ori mai mare de a suferi probleme de sănătate cronice multiple mai târziu pe parcursul vieţii, sugerează studiul preluat de Press Association. Acestea au un risc mai mare de a dezvolta cel puţin două probleme medicale după 60 de ani cum ar fi afecţiuni cardiovasculare şi diabet, potrivit unui studiu la care care au participat peste 5.000 de femei din Australia, în comparaţie cu femeile care intră la menopauză la vârsta de 50 sau 51 de ani – cea din urmă fiind vârsta medie de la care femeile din Regatul Unit nu mai au ciclu menstrual.

Aproximativ una din 100 de femei se confruntă cu menopauza înaintea vârstei de 40 de ani, potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS).

Se ştie deja că menopauza prematură este asociată cu probleme individuale de sănătate mai târziu pe parcursul vieţii. Scăderea nivelului de hormoni ovarieni afectează procesul de îmbătrânire a celulelor şi organelor şi creşte riscul apariţiei unei serii de afecţiuni cronice. Acesta este considerat însă primul studiu care stabileşte o legătură între momentul la care survine menopauza şi dezvoltarea ulterioară a două sau mai multe afecţiuni.

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Brisbane, au analizat datele medicale de la un număr de 5.107 femei, începând cu 1996, când participantele aveau între 45 şi 50 de ani, până în 2016.

Acestea au completat chestionare la fiecare trei ani de-a lungul a două decenii.

Dintre participante, 2,3% au trecut printr-o menopauză prematură (119 femei) şi 55% (2.814 femei) au dezvoltat două sau mai multe afecţiuni, fenomen cunoscut sub denumirea de multimorbiditate.

La realizarea chestionarelor au fost luate în calcul 11 afecţiuni: diabet, hipertensiune, afecţiuni cardiace, accident cerebral, artrită, osteoporoză, astm, boala obstructivă pulmonară cronică, depresie, anxietate şi cancer de sân.

Circa 71% dintre femeile care au trecut printr-o menopauză prematură au dezvoltat multimorbiditate până la vârsta de 60 de ani, în comparaţie cu 55% dintre femeile care au ajuns la menopauză la vârsta de 50-51 de ani.

După o serie de corecţii aplicate datelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile care s-au confruntat cu menopauza precoce au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta multimorbiditate până la vârsta de 60 de ani şi de trei ori mai mare de a dezvolta multimorbiditate după această vârstă în comparaţie cu femeile care au ajuns la menopauză la 50 sau 51 de ani.

Previous post Strategie nationala pentru pacientii cu arsuri
Next post ZILNIC, aproape, accidentele grave baga in spital sau… in mormant oameni nevinovati. Ce s-a intamplat in Prahova miercuri, 29 ianuarie